QuadFace Tools
Adds a suite of tools for working with non-planar quads in SketchUp.
QuadFace Tools

Suite of tools for working with non-planar quads in SketchUp. Enables logical quad-based topology to be created - which in turn permits the use of ring and loop selections seen in other 3D modelling software. Quickly make loop and ring selections, add or remove loops, UV mapping and much more.

Documentation

https://bitbucket.org/thomthom/quadface-tools/wiki/Home

Requirements

Related Links

CookieWare

I'd be happy if you donate a cookie (or a beer) if you find my plugins useful.

Reviews

Camille Mangaran's picture

Thank you!

reyhne o's picture

Keeps erroring : Error Loading File C:/Program Files (x86)/Google/Google SketchUp 8/Plugins/TT_Lib2/core.rb
126: The specified module could not be found. - C:/Program Files (x86)/Google/Google SketchUp 8/Plugins/TT_Lib2/libraries/2.10.9/1.8/win32/tt_lib2.soError Loading File C:/Program Files (x86)/Google/Google SketchUp 8/Plugins/TT_Lib2.rb
126: The specified module could not be found. - C:/Program Files (x86)/Google/Google SketchUp 8/Plugins/TT_Lib2/libraries/2.10.9/1.8/win32/tt_lib2.soError Loading File C:/Program Files (x86)/Google/Google SketchUp 8/Plugins/tt_bezier_surface/core.rb
uninitialized constant TT::VersionError Loading File tt_bezier_surface.rb
uninitialized constant TT::VersionError Loading File C:/Program Files (x86)/Google/Google SketchUp 8/Plugins/TT_QuadFaceTools/bootstrap.rb
126: The specified module could not be found. - C:/Program Files (x86)/Google/Google SketchUp 8/Plugins/TT_Lib2/libraries/2.10.9/1.8/win32/tt_lib2.soError Loading File TT_QuadFaceTools.rb
126: The specified module could not be found. - C:/Program Files (x86)/Google/Google SketchUp 8/Plugins/TT_Lib2/libraries/2.10.9/1.8/win32/tt_lib2.so

ThomThom's picture

Hi, I think this will be easier to follow up via the forums where we can share files and images. Can you start a thread in the Extension section of the SketchUp forum? (https://forums.sketchup.com/c/extensions)

Mention my nickname "@thomthom" so I'll get a notification.

Include the following:
* this error message,
* the full version number of your SketchUp version
* What version of Windows you are running

reyhne o's picture

This plug in keeps erroring out. :( telling me that TT2_lib isnt working and then install a new version. I do and still doesnt work. :(

Help! Why is the intall so complicated? after i press install. there is a dialog saying additional files needed. I press download and it brings me back to the extencion wearhouse. any one have steps? im on Mac OS

ThomThom's picture

This extension needs TT_Lib to also be installed (linked in the description). When you clicked Download and it took you to Extension Warehouse it should have taken you directly to TT_Lib's page where you can install it directly.

Diego Armando R's picture

Hi,

I have installed it but it says that it has expired, so it does not work. please, could help me?

Best regards

ThomThom's picture

QuadFace Tools doesn't expire, it's free. Are you perhaps referring to Vertex Tools or SUbD?

trebor229 .'s picture

Hi ThomThom,

Oehh i want the UV Mapping tool to work so bad.. And it teased me by working just one time.. But now it doesn't do anything anymore! :( Is it me orrrr, what can it be?? Please help

ThomThom's picture

Can you make a post in the forums? (And tag me "@thomthom" so I get notified.) It would be much easier to follow up there as one can share images and models. It's hard to answer without knowing the specifics of this particular issue you are seeing. (In your post, please include at least a screenshot, preferably a model, the SketchUp version you are using, your OS version, the steps you are taking to reproduce the issue, and what you expect to see happening.)

GreenGhost115 .'s picture

So I've been trying to import an OBJ, but every time I try it, Sketchup just freezes.

OS: Windows 10
SketchUp version: SketchUp Make 2017

I have the latest TTLib2 and QuadFace Tools.

Think you'll be able to help me out?

EDIT: No error messages or anything, just a complete freeze.

ThomThom's picture

Any chance that the OBJ is a large file? It's hard to tell without seeing the file though, can you make a post in the SketchUp forums and post the model there? (Since that allows users to share files it will make things easier).

If you mention me; "@thomthom" in the post I will get a notification.

hi, i've installed it on extensions but it doesn't show up on toolbars? can't find it on the toolbar section it doesn't show on checkbox list

ThomThom's picture

Any error messages when you start SketchUp?

Did you install the required TT_Lib?

What SU version? What OS?

when i was about to download TT_Lib errors always occurs

ThomThom's picture

What kind of error? What does it say?

Authentication error appeared after i click the download button of TT_LIB2

"something went wrong during the authentication process
"

ThomThom's picture

Hmm... strange. Not sure what that message relates to. Have you tried searching up TT_Lib on Extension Warehouse and install it like that?

can I have your email? so that I can send the screenshot?

SUbd and vertex are working, but quadface and autosmooth are not working

ThomThom's picture

If you make a post in the SketchUp forums and tag me; "@thomthom" then we can share files/images. (With the benefit of allowing others to see the solution.)

Emsm D's picture

Hi,

I tried import OBJ file reccorded with keyshot 6 - pluging crash, and open bug windows...

Regard

R.B

ThomThom's picture

Can you open an issue in the issue tracker please?

https://bitbucket.org/thomthom/quadface-tools/issues?status=new&status=open

Upload the model and include OS version and SketchUp version.

DrieDeeDesign - Frank Ulijn's picture

Hey Thom

Seems to be an error, been bussy a few hours yet and can't seem to solve it.
I am on an iMAC OSX El Capitan 10.11.4 ...recently updated about a week ago or so.

Already replaced, enabled, disabled, deinstalled, removed and replaced the TT_Lib2 ext and Quadface ext, mannually from the folder and through the extension warehouse and Sketchucation store and preferences menu..... no succes. The error keeps appearing. The only time it stays away is when I remove the only Quadface ext. Than the error doesn’t occur anymore. Just read some more over this in several threads if there is a solution already, I can’t find it. Despite the error messages, the plugin seems to work normally.

By the way your new SubD plugin ;-) is awsome ….bought it yesterday, much value and functionality for a modest price!!! great work again, as ever.

Kind regards,
Frank

Here’s the error message I’m getting.

Error: #
:in `'
/Users/Frank/Library/Application Support/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/TT_Lib2/settings.rb:51:in `eval'
/Users/Frank/Library/Application Support/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/TT_Lib2/settings.rb:51:in `read_default'
/Users/Frank/Library/Application Support/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/TT_Lib2/settings.rb:51:in `[]'
/Users/Frank/Library/Application Support/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/TT_Lib2/settings.rb:96:in `set_default'
/Users/Frank/Library/Application Support/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/TT_QuadFaceTools/core.rb:61:in `'
/Users/Frank/Library/Application Support/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/TT_QuadFaceTools/core.rb:33:in `'
/Applications/SketchUp 2015/SketchUp.app/Contents/Resources/Content/Tools/extensions.rb:197:in `require'
/Applications/SketchUp 2015/SketchUp.app/Contents/Resources/Content/Tools/extensions.rb:197:in `load'
/Users/Frank/Library/Application Support/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/TT_QuadFaceTools.rb:50:in `register_extension'
/Users/Frank/Library/Application Support/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/TT_QuadFaceTools.rb:50:in `'
/Users/Frank/Library/Application Support/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/TT_QuadFaceTools.rb:15:in `'
/Users/Frank/Library/Application Support/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/TT_QuadFaceTools.rb:14:in `'
/Users/Frank/Library/Application Support/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/TT_QuadFaceTools.rb:13:in `'

ThomThom's picture

I think this is a bug in QFT/TT_Lib which was reported to me recently. Haven't got a fix released, but you can try this from the Ruby Console:

TT::Plugins::QuadFaceTools.settings[:uv_u_scale] = 1.0
TT::Plugins::QuadFaceTools.settings[:uv_v_scale] = 1.0

DrieDeeDesign - Frank Ulijn's picture

Damn your good .... it works. Thx your holiness :-) ...Error is gone up in smoke!!! Thx again Thomas.

Tavana K's picture

thanks for this plugin,
i want to use it to uvmapping a road that draped on sandbox, but its not working!
how can i do that??

Carlos M's picture

Today came this message when opening the SketchUp 2015. Use the Windows 8.1 Pro version now and was already finding some slow situations. I do not know whether the error has caused this. But only today did the message.

Waiting for a brief thank answer.

Error: #
: in ` '
C: / Users / Carlos / AppData / Roaming / SketchUp / SketchUp 2015 / SketchUp / Plugins / TT_Lib2 / settings.rb: 51: in `eval '
C: / Users / Carlos / AppData / Roaming / SketchUp / SketchUp 2015 / SketchUp / Plugins / TT_Lib2 / settings.rb: 51: in `read_default '
C: / Users / Carlos / AppData / Roaming / SketchUp / SketchUp 2015 / SketchUp / Plugins / TT_Lib2 / settings.rb: 51: in `[] '
C: / Users / Carlos / AppData / Roaming / SketchUp / SketchUp 2015 / SketchUp / Plugins / TT_Lib2 / settings.rb: 96: in `set_default '
C: / Users / Carlos / AppData / Roaming / SketchUp / SketchUp 2015 / SketchUp / Plugins / TT_QuadFaceTools / core.rb: 61: in ` '
C: / Users / Carlos / AppData / Roaming / SketchUp / SketchUp 2015 / SketchUp / Plugins / TT_QuadFaceTools / core.rb: 33: in ` '
C: / Program Files / SketchUp / SketchUp 2015 / Tools / extensions.rb: 197: in `require '
C: / Program Files / SketchUp / SketchUp 2015 / Tools / extensions.rb: 197: in `load '
C: / Users / Carlos / AppData / Roaming / SketchUp / SketchUp 2015 / SketchUp / Plugins / TT_QuadFaceTools.rb: 50: in `register_extension '
C: / Users / Carlos / AppData / Roaming / SketchUp / SketchUp 2015 / SketchUp / Plugins / TT_QuadFaceTools.rb: 50: in ` '
C: / Users / Carlos / AppData / Roaming / SketchUp / SketchUp 2015 / SketchUp / Plugins / TT_QuadFaceTools.rb: 15: in ` '
C: / Users / Carlos / AppData / Roaming / SketchUp / SketchUp 2015 / SketchUp / Plugins / TT_QuadFaceTools.rb: 14: in ` '
C: / Users / Carlos / AppData / Roaming / SketchUp / SketchUp 2015 / SketchUp / Plugins / TT_QuadFaceTools.rb: 13: in ` '

Carlos M's picture

Uninstalled Quadface and the report stopped, installed again and reappeared.

ThomThom's picture

Hi. Sorry that I didn't see this before now. I think it can be fixed by entering this into the Ruby Console:

TT::Plugins::QuadFaceTools.settings[:uv_u_scale] = 1.0
TT::Plugins::QuadFaceTools.settings[:uv_v_scale] = 1.0

Carlos M's picture

It worked. The message has stopped, it seems normal now.

Thank you. :)

Alejandro G's picture

doesnt work for me. the part where you pin the points, i click and they dont attach themselves to the edges at all.

Sebastian M.'s picture

Whenever I hover the mouse over a vertex with the texture selected, I cannot select anything. I also noticed that the edges do not turn red whenever I hover the mouse over them. Could this be fixed?

ThomThom's picture

Hard to tell without seeing the mesh. But I guess it's not prepared for quadface tools?
If you can post a sample model at forums.sketchup.com I can have a look at it. Just mention Quadface Tools in the title and I'll see or. (Or you can ping me by using: "@thomthom" in the text.

Dimas A's picture

i just wanna ask something. on my sketchup why the quadface dialog box not show on my screen ?

ThomThom's picture

Do you mean the toolbar?
What OS? What SketchUp version? Do you get load errors? Is the extension enabled under Preferences > Extensions? Have you turned on the toolbar under View > Toolsbars?
Have you installed TT_Lib?

Orocriss U's picture

I get a dialog box ¨Could not map to a 2d grid mesh. Mapping will not be continuous¨ could help

ThomThom's picture

Could you start a thread at our forum with a sample model that demonstrate the problem?
http://forums.sketchup.com/

Andika B.'s picture

sir,why the toolbar not show up ?, only show up in menu
im using SU2013
thanks

Erhard P's picture

@Andika: I am using SU 2008 and after restarting SU the (very long) toolbar is shown. First time it was only shown up in menu !

I've been trying to use the UV mapping tool for a while now, and I simply can't get it to work. It always tells me that I must select a texture material first, even though I have already done just that - even with one of the "in model" materials. I'm just using a solid color, but I don't suppose it has anything to do with that.

arnau V.'s picture

tack så mycket!

oleomingus .'s picture

I have been using this tool set for a while now, and in my work as a videogame artist I find it indispensable. Thank you for such a wonderful plugin !

Ferenc S's picture

great plugin. thanks!
where can I donate that beer?

hello,how can i install it

hello,how can i install it

hello,how can i install it

hello,how can i install it

hello,how can i install it

hello,how can i install it

hello,how can i install it

24602 users
Size:
240.95 KB
Version:
QuadFace Tools (0.12.0); August 30, 2016
Number of Views: 
103987
Industry: 
OS Compatibility: 
Languages: 
Popularity: